Buradan başlayalım. İlk 8 hafta bebeklerde gece uykuları düzene girmemiştir. Gece ve gündüzü ayıramazlar. Bu dönemde yapabileceğiniz pek bir şey yok. Eğer bebeğiniz 8 haftalıktan küçükse ve uykusuzsanız yapabileceğiniz küçük müdahaleler olsa bile bu sorunu tamamen ortadan kaldırmanız mümkün olmayabilir ve bu doğaldır.
8 haftadan sonra ilk sosyal gülümsemeler başlar, gece uykuları daha uzun ve kesintisiz olmaya başlar ve artık bu andan sonra yavaş yavaş bebeğiniz ipuçlarını izlemeyi öğrenir. Uykuyla ilgili sağlam bir temel atmak için bu aydan sonra yapabileceğiniz adımlar güvenli ve uykuya elverişli bir ortam hazırlamak ve uyku rutinleri oluşturmaya çalışmaktır ancak yine de uykusuzluk yaşayabilirsiniz. Bununla birlikte 6 aydan büyük bir bebeğiniz varsa ve gece boyu uykusuz kalıyorsanız bunun bir nedeni de sahip olduğunuz bir takım inançlar ve bunların etkisiyle uyguladığınız davranışlar olabilir. Aşağıdaki cümleler bu inançlardan bazıları için örnek oluşturabilir.
- Uykusuz kalıp bebeğimi uyutmaya çalışmak dışında başka bir seçeneğim yok.
- Gece boyu her ağladığında bana ihtiyaç duyuyor demektir. Bu yüzden gece boyu her ağladığında yeniden uykuya dalana kadar kucağıma almalı, emzirmeli ya da sallamalıyım.
- Benim çocuğum diğerlerinden farklı, yapısı böyle. Uykuyu sevmiyor.
Siz uykusuz kalırken aynı zamanda çocuğunuz da uykusuz kalıyor. Her ağladığında emzirerek, gezdirerek, sallayarak yeniden uykuya dönmesini sağladığınızda bebeğiniz uykuyu bu davranışlarla ilişkilendiriyor olabilir. Uykuya daldığında son hatırladığı annesinin sıcaklığı ve emdiği süt iken uyandığında beşikte yalnız olduğunu gören bebek doğal olarak ağlayarak uykudan önceki şartları oluşturmanızı bekleyecektir. Ayrıca bu şekilde gece boyu kesintili uyuyan bir bebek ulaşabileceği en iyi gelişim seviyesine erişemez. Hem duygusal, hem fiziksel hem de ruhsal olarak gelişmeleri için bebeklerin kesintisiz, desteksiz, doğru zamanda ve yeterli sürede uyumaları gerekir. Bunun için ona sağlıklı uyku alışkanlıklarını öğretmelisiniz ve bu kolay değildir. Zaman ve emek gerektirir. Alacağınız sonuç ise sağlıklı gelişen mutlu bir bebek ve uykusunu almış çocuğuyla ve birbirleriyle daha verimli vakit geçiren bir ailedir. Şimdiye kadar uyutmak için salladınız, emzirdiniz, kucakta gezdirdiniz. O an için uyudu ama ne kadar sürdü? Bunu her yaptığınızda gece uyanma sıklığı azaldı mı? Uyku süreleri uzadı mı? Sadece o an için ağlamasını durdurdunuz ve yeniden uykuya dönemesini sağladınız ama sonra… Uykusunun düzelmesi için şimdiye kadar işe yaramayan bu davranışları daha ne kadar süre yapmanız gerekiyor? Ne kadar süre aynı şeyleri yapmaya devam ederseniz farklı bir sonuç almayı bekleyeceksiniz. Bebeğinizin uykuya ihtiyacı var ve şimdiye kadar yaptıklarınız işe yaramadıysa bu defa yeni bir şey denemek isteyebilirsiniz.
Bebeğinizin gece ihtiyaç duyduğu şey güvenli ve uykuya elverişli bir ortamda uyumaktır. Erişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de uyku döngüler halindedir. Hiç kimse kesintisiz uyumaz. Biz de gece boyu birkaç defa uyanır ancak bu uyanmaları bazen hatırlar bazen de hatırlamayız bile. Bebeğiniz uykuya daldığı koşullarla uyandığında olan koşulları karşılaştırır ve arada fark varsa ağlayarak bunu eşitlemek üzere sizi çağırır. Uyuduğu anda ayağınızda sallanıyorken, gece uyandığında beşikte tek başınaysa uyuduğu koşulları sağlamak için ağlar ve sizi çağırır. Bunun çözümü ona desteksiz kendi başına uykuya dalabilme becerisi kazandırabilmektir çünkü aksi halde nasıl uyutuyorsanız bunu her yaptığınızda bu davranışın (sallama, emme) uykuyla beyindeki bağlantısı daha güçlenecek ve başka türlü uykuya dalmayı bilmeyen bebeğiniz kendi kendine yapamayacağı bu eylemler için ağlayıp sizi çağıracaktır. Bölünmüş uyku sağlıksız bir uykudur ve bu patern bebeğinizi beyin gelişimi için gerekli olan sağlıklı uykudan mahrum bırakır.
Üçüncü ve son maddeye gelecek olursak. Nefes almayı sevmeme gibi bir durumdan bahsedemeyeceğimiz gibi uyumayı sevmemekten de bahsedemeyiz. Eğer çocuğunuzun uyumamasını ona ait bir özellik olarak değerlendirirseniz, bunu sorunu çözme fırsatından kendinizi mahrum bırakmış olursunuz. İyi haber hepsi sizin elinizde ve bunu yapabilirsiniz…