Uyku Rutini Ne Demektir? Ne İşe Yarar? Nasıl Uygulanır?

Bebekler bir sonraki adımda neyin geleceğini bilmeyi severler. Aynılık ve sıradanlık onların kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur. Bununla birlikte uyku ve uyanıklık ışık açma ve kapama gibi kesin hatlarla ayrılmamıştır. Arada gri alanlar vardır. Uyku zamanı gelmiş ve uyku işaretleri gösteren bir çocuğu uykuya hazırlamak, sakinleştirmek, yavaşlatmak, rahatlatmak ve ona artık uyku vakti olduğu mesajını vermek için yaptığımız aktivitelere uyku rutinleri diyoruz.

Bunlar banyo, ninni, müzik, emzirmek, süt içirmek, renkli resimlere bakmak, hikaye okumak, evdeki bireylere ve oyuncaklara iyi geceler dilemek, birlikte perdeleri kapatmak, bez değiştirmek, diş fırçalamak, tuvalete gitmek, pijama giymek vb. olabilir. Tabi ki çocuğun yaşına ya da hangisinin daha çok işe yaradığına göre bu aktivitelerden birkaç tanesini seçebilirsiniz.

Önemli olan nokta her gün aynı aktiviteleri aynı sıradanlıkla yapmanızdır. Asla bebeğinizin uyku rutini esnasında uyumasına izin vermeyin. Eğer rutinin bir yerinde uykusu geldiyse, yarıda kesip yatırın zaten amacımız rahatlayıp uykusunun gelmesini sağlamaktı.

Bazı çocuk için banyo uyarıcı olabilir ya da evde birden fazla çocuk varsa banyo vakitlerini akşam yapmak kaosa neden olabilir. Böyle durumlarda banyoyu gündüze kaydırabilirsiniz.
Uyku rutinleri hem gündüz hem de gece uykularından önce uygulanmalı ve çocuğu günün hareketliliğinden uzaklaştırıp uykuya hazırlamak için yeterli zaman ayrılmalıdır. Bir müddet sonra çocuğunuz bu aynı sırayı izleyen aktiviteleri uykuyla ilişkilendirecek ve uyku işaretlerini almadan rutinlere başlasanız bile esnemeye başlayacaktır. Gündüz uykularından önceki rutinler geceye göre biraz daha kısa olabilir.

WhatsApp